keskiviikko 8. toukokuuta 2024

Portaat Falanderin eli Wasastjernan taloon

Wasastjernan talon portaikko 1900-luvun alussa. Pohjanmaan museon arkisto.

Kun portaikko taloon on rakennettu lähes 250 vuotta sitten, voi ymmärtää, että kenelläkään ei nykypäivän ole tarkkaa tietoa portaiden rakenteesta ja materiaaleista.

Tai ei ollut, kun aloitettiin vanhassa Vaasassa sijaitsevan Wasastjernan talon pääportaikon korjauksen suunnittelu. Tiedossa oli vain ongelmat: porrastasanteen hiekkakivien pitkälle edennyt rapautuminen ja portaita tukevan holvirakenteen rapautuminen ja märkyys.

Wasastjernan talon portaat vuonna 2020.

Historia on jännittävää ja samoin kuin historiallisten rakenteiden tutkimus ja korjauskin, mutta työ vaatii jonkin verran myös uskallusta ja paljon tietoa, taitoa ja hyvää yhteistyötä, jotta syntyy onnistunut lopputulos.

Portaiden kantava rakenne on hyvin perinteinen muurattu tynnyriholvi, joka kantaa hiekkakiviportaikon tasanteen ja osan porrassyöksyn askelmista. Portaikon alaosat ovat perustettu maanvaraisina. Holvin päällä on täyttömaata, vedenohjauslaasti ja täyttömaa ja kivet.

Vaikka tekniikka on hyvin perinteinen, on korjauksessa huomioitava niin korjattavan rakenteen tekniikka kuin nykyiset rakenne- ja materiaalivaatimuksetkin. Työssä tarvittiin niin kivirakentamisen kuin konservoinnin erikoisosaamista ja yhtä lailla insinöörin tietotaitoa.

Portaikon pohjoispuoli,  rakenne purettuna suojalaastiin asti.
Porraskivien asennus meneillään syyskuu 2023.





Työhön oli ryhdyttävä, sillä tukiholvin seinä alkoi rapautua kiihtyvällä tahdilla. Rapautumisen syykin selvisi, kun rakenne avattiin. 1950-luvulla asennettu vedeneriste päättyi niin sopivasti, että portaille satava vesi ohjautui suoraan holviin ja kasteli seinän kokonaan.

Myös portaiden ylätason kalkkikivilaatat olivat rapautuneet pahasti. Suurin syy niiden vaurioitumiseen on ollut liukkauden torjuntaan jossain vaiheessa käytetty suola. Suola on kalkki- ja hiekkakivelle turmaksi ja rapauttaa kivet nopeasti. Älä käytä suolaa portailla liukkautta estämään, hiekka on parempi keino, myös betoniportaille on hiekasta turvallisempi keino torjua liukkautta.

Seinän tiili ja rappauskorjaus valmis.

Korjaustyö aloitettiin irrottamalla taso- ja askelmakivet, jotka numeroitiin takaisin asennusta varten. Askelmien alta poistettiin täytteenä ollut hiekka- ja laastiaines, jotta tavoitettiin rakenteen suojalaastipinta. Suojalaasti/valurakenne korjattiin ja jatkettiin ulottumaan alemmaksi portaiden välitasanteelle asti, jolloin rakenteeseen sisälle pääsevä vesi saadaan ohjattua hallitusti pois rakenteesta. Suojalaasti, jonka päälle asennettiin toimiva vedeneriste ja täyttö sekä porrasaskelmat. Porrastasolle asennettiin uudet hiekkakivilaatat, sillä vanhat laatat olivat murentuneet niin pieniksi paloiksi, ettei niitä voitu enää käyttää uudelleen. Lopuksi portaat saumattiin.

Suojalaasti korjattuna ja uusi vedeneristys valmis.














Wasastjernan portaiden eteläinen porrasyöksy korjattuna.









Lopputuloksena huolella ja asenteella, talon arvojen mukaan korjattu arvokas portaikko, josta nyt tiedetään miten ja mistä se on tehty 1780-luvulla ja millä korjattu vuonna 2023. Tule ja tutustu, museo on avoinna kesäkuusta elokuun loppuun.


Portaikko valmiina, pohjoissuunnasta keväällä 2024. 
    












Portaikko valmiina keväällä 2024.










Porrastaso valmiina keväällä 2024.









Kiitos hankkeen totutuksesta: Kivityö Kaseva Jari Kaseva ja Riina Kangasluoma, Insinööritoimisto Kari Jokimäki, Teese Oy Pasi Mustonen, Vaasan Talotoimi Kåre Skoglund

Wasastjernan talo on rakennettu vuosina 1780-84. Rakennuksen on suunnitellut David Widén. Talon rakennutti itselleen liikemies Abraham Falander. Falander aateloitiin v.1808, jolloin hän otti nimekseen Wasastjerna. Rakennus oli valmistuessaan Vaasan ensimmäinen yksityinen kivitalo ja säilyi kaupungin palossa vuonna 1852.

Kirjoittaja: Outi Orhanen, rakennustutkija, Vaasan museot




Portaat Falanderin eli Wasastjernan taloon

Wasastjernan talon portaikko 1900-luvun alussa. Pohjanmaan museon arkisto. Kun portaikko taloon on rakennettu lähes 250 vuotta sitten, voi y...